Vilken underbar helg !

Hela familjen har verkligen mått toppen i helgen och massa lyx har det blivit med...Men jag tycker det är viktigt att ha mys på helgen. För att bryta av vardagen...

Helgen börjde tidigt på fredagen: Med att jag skicka iväg sonen på skolan.Innan jag gjorde mig klar för ett besök på sjukhuset. Där jag skulle göra en MRT (magnetkamera) undersökning,av hjärnan,halsen och bröst ryggen. Och det gick bara toppen och fick bra hjälp av maken. Så efter ett bra sjukhus besök körde vi hem,där sonen kommit hem och hade sällskap av farfar. Så jag och maken laga mat tillsammans. Eftersom det var fredag,så fick det bli en lammstek som jag gjorde ordning på torsdag kvällen. Till den vart det potatis och sås. Senare på kvällen vart det som vanligt hos oss fredags mys med chips.

Lördagen: Mådde jag toppen bra och var så pigg...verkligen skönt att va pigg och klä på sig lite helg kläder,innan vi fick besök på lördag eftermmiddag av mina föräldrar som bjöd på pizza till middag.

Söndagen och helgen avslutas med att jag kunde ta mig ut och sitta ute i luften och solen och mysa en stund. Innan jag gick in och baka lite kladdkaks muffins och mjuk peppar kaka. Bra att ha en liten kakbit i frysen till den dag man blir sugen eller får oväntat besök. Och till dem dagar då man inte är så pigg att man orkar baka. Hembakat har nu mera blivit lyx hos oss nu. Förr baka jag allt bröd själv..men sedan innan jul har jag inte haft orken att göra det varje vecka.Men nu har jag kommit på och lärt mig att jag ska baka dem dagar jag är pigg. För jag har insett hur fort dags formen kan svänga när man har MS.

Hur den långa resan började

Jag har efter en längre tid med svårigheter att gå, efter en mindre cykel olycka. Men jag trodde att det skulle bli som vanligt och bara väntat ut det.Men så till slut så ringde jag vårdcentalen en dag. Och fick en tid och var dit,lämna prover och vart undersökt. Men det sluta med att proverna inte visa något och undersökningen kunde luta åt att det var något neruloiskt. Så jag fick en remiss dit och en till sjukgymnasten.

Nu har jag vart på båda remisserna och det sluta med att jag fick lämna ryggmärgs prov och att jag inte har full kontakt i benen. Så det blev en ny remiss till en MRT (magnetkamera) undersökning,vart ny remiss till sjukgymasten och till en arbetesterapeut. Så när väl allt börja så har det gått fort,men lite strul har det varit med alla papper hit och dit..

Fakta om MS - i korta drag

Är en neurologisk sjukdom och inte en muskelsjukdom. där nervcellerna i det centrala nervsystemet påverkas. Man kan översätta MS till "många ärr". Just eftersom det bildas många ärr i det centrala nervsystemet.

Det är vanligast att drabbas när man är i 20-40 års åldern. Sjukdomen är vanligare hos kvinnor än män. Man ska veta att alla som drabbas av sjukdomen får olika symtom.

MS är inte en sjukdom som smittar eller är ärftlig, utan man kan bära på en gen som gör att sjukdomen bryter ut. Men det är inte heller säkert att den gör det.Orsak till MS:Symtom till MS:

  • Muskelsvaghet oftast i benen
  • Känselstörningar
  • Balansrubbningar
  • Urininkontinens
  • Synnedsättning
  • Tal problem
  • Smärta
  • Spasticitet
  • Svårigheter att gå

Diagnos till MS:Behandling till MS:

Man kan inte bota sjukdomen, utan det man gör är att bromsa förloppet och lindra symtomen. Sjukgymnastik är viktigt för att behålla rörligheten och styrkas som finns kvar. Det är inte en dödlig sjukdom. Och det är svårt att säga hur MS förloppet kommer att bli. Men en tidig start av behandlingen är viktig för förloppet. För att ställa en diagnos krävs att man träffar en nerulog. Och att man tar ett ryggmärgs prov och genomgår en Magnetröntgen undersökning. Är en kombination av olika faktorer. Men man vet att den är vanligare i länder med kyligt klimat. Ungefär 13 000 har MS i Sverige och det är cirka 600 stycken som får diagnosen varje år.
RSS 2.0